Tu stii ce fel de elevator iti trebuie sau ce tipuri de elevatoare auto exista?

Tu stii ce fel de elevator iti trebuie sau ce tipuri de elevatoare auto exista?

Tu stii ce fel de elevator iti trebuie sau ce tipuri de elevatoare auto exista?

 

Pe piață există numeroase tipuri de elevatoare auto, fiecare dintre ele diferit prin funcționalitate, capacitate, mod de operare și alimentare, precum și alte specificații. Cu toate acestea, fiecare elevator auto prezent pe piață se încadrează în 6 categorii principale, în funcție de utilizarea lor în service-urile auto: 
Elevatoare 2 coloane. Acestea se numără printre cele mai populare modele în rândul service-urilor auto, având o dimensiune potrivită și pentru spații mai reduse, dar fiind suficient de puternice pentru a ridica o gamă diversă de vehicule precum autoturisme, SUV-uri, microbuze de marfă și pasageri sau chiar camioane ușoare. 
Elevatoare 4 coloane. Având o capacitate ridicată, aceste elevatoare sunt utilizate în mod special pentru a ridica vehicule grele precum camioane, utilaje agricole sau motostivuitoare. 
Elevatoare foarfecă. Deși nu sunt la fel de puternice ca alte tipuri de elevatoare, elevatoarele foarfecă ocupă mai puțin spațiu în atelierul de lucru, lucru care le face foarte populare, în special pentru munca la vehicule de tonaj redus, precum SUV-uri, autoturisme sau motociclete. 
Elevatoare îngropate. Aceste elevatoare ocupă foarte puțin spațiu în atelierul de lucru, având o amprentă la sol foarte redusă, lucru ce permite instalarea mai multor modele într-un spațiu limitat. Acestea sunt utilizate pentru munca la autoturisme și autoutilitare de tonaj redus. 
Elevatoare 1 coloană. Mobile, puternice și foarte versatile, aceste elevatoare pot fi utilizate pentru a ridica numeroase tipuri de vehicule precum motociclete, autoturisme, SUV-uri, autoutilitare de transport sau remorci. De asemenea, grupând mai multe elevatoare o coloană, acestea pot fi utilizate pentru a ridica chiar vehicule foarte grele precum camioane, TIR-uri, utilaje agricole, autocare sau motostivuitoare. 
Elevatoare vulcanizare. Folosite în special în ateliere de vulcanizare, tinichigerii sau vopsitorii, acest tip de elevatoare sunt utilizate pentru vehicule de tonaj redus, precum autoturisme, motociclete, trike-uri sau remorci de mici dimensiuni.

 

Care sunt cele maai pootrivite elevatoare pentru interventiile de reparatii?

 

Pentru munca de reparații și în special pentru munca sub vehicule, elevatorul potrivit trebuie ales în funcție de tipul vehiculelor cu care lucrezi. 

Pentru intervențiile de reparații la vehicule de tonaj redus, cum sunt autoturismele, SUV-urile sau remorcile de mici dimensiuni, este recomandată utilizarea unor elevatoare 2 coloane. Acestea nu ocupă mult spațiu în atelier, sunt rapide, astfel că poți procesa multiple solicitări într-un timp foarte scurt și, mai presus de toate, sunt suficient de puternice pentru a ridica o gamă diversă de vehicule ce include motociclete, autoturisme sau autoutilitare de mic tonaj. În plus, elevatoarele cu 2 coloane oferă mecanicului acces complet la toate componentele vehiculului, lucru ce ușurează mult munca acestuia. 

În cazul vehiculelor grele, cu un tonaj ridicat, precum camioane, utilaje agricole, motostivuitoare, autocare sau autospeciale este recomandată utilizarea unor elevatoare 4 coloane sau elevatoare 1 coloana, grupate câte 4, 6 sau chiar 8, pentru a maximiza capacitatea acestora. 

Deși sunt mai lente și ocupă mai mult spațiu, elevatoarele cu 4 coloane sunt mai puternice, lucru ce îți va permite să lucrezi cu vehicule mult mai mari, atât ca tonaj cât și ca dimensiuni. Elevatoarele cu 1 coloană nu sunt foarte puternice luate individual, însă atunci când sunt grupate mai multe la un loc, acestea sunt capabile să ridice chiar și cele mai grele vehicule, împărțind între ele sarcina ce trebuie ridicată.

 

Care sunt cele mai potrivite elevatoare pentru vulcanizare?

Munca de reparații din atelierele de vulcanizare presupune munca la o înălțime mai redusă, mecanicul având nevoie de acces în primul rând la anvelopele mașinii. În consecință, pentru intervențiile de vulcanizare este recomandată utilizarea unor elevatoare foarfecă sau elevatoare vulcanizare, care, deși ridică vehiculele la o înălțime mai redusă, sunt foarte rapide și ocupă puțin spațiu, lucru ce le face foarte potrivite pentru atelierele de mici dimensiuni. 

Alternativ, pentru a economisi și mai mult spațiu, poți opta și pentru elevatoare îngropate, acestea fiind potrivite atât în mici ateliere de vulcanizare, cât și în reprezentanțe auto, datorită amprentei lor reduse la sol, care permite instalarea mai multor modele într-un spațiu limitat.

 

Care sunt cele mai potrivite elevatoare pentru depozitarea vehiculelor?

Dacă ai nevoie în atelierul tău de un elevator care să-ți permită să ridici și să depozitezi vehicule, astfel încât să poți parca alte mașini sub ele, este recomandat să te orientezi către un elevator 4 coloane. Elevatoarele 4 coloane sunt foarte puternice și rezistente, fiind capabile să ridice și să mențină în siguranță sarcini foarte mari. Acestea sunt dotate cu traverse lungi de oțel care parcurg întreaga lungime a vehiculului și îl ridică pe roți, astfel încât nu există riscul deteriorării șasiului sau caroseriei sale în cazul depozitării pe o durată mai lungă.

 

Care este diferența dintre elevatoarele cu 2 coloane și elevatoarele cu 4 coloane?

Există numeroase diferențe între elevatoarele cu 2 coloane și cele cu 4 coloane, atât în ceea ce privește puterea sau viteza lor de operare, cât și în ceea ce privește spațiul ocupat sau ușurința instalării în locație. Tocmai de aceea, e foarte important să ai permanent în vedere modul în care va fi utilizat elevatorul pe care vrei să-l achiziționezi și tipul vehiculelor pe care vrei să le ridici cu el. 

Puterea. În funcție de marca și modelul ales, un elevator 4 coloane va fi, de regulă, mai puternic decât un elevator 2 coloane, lucru ce le face mai potrivite pentru munca la vehicule mai grele, cum sunt dubele de transport, camioanele sau utilajele agricole. Astfel, în timp ce puterea sau capacitatea unui elevator 2 coloane este cuprinsă între 4200 și 8000 de kg, cea a unui elevator 4 coloane pornește de la 4500 și poate ajunge chiar până la 20000 de kg. 

Viteza de operare. Deși elevatoarele cu 4 coloane pot ridica greutăți mai mari decât cele cu 2 coloane, acestea din urmă sunt mai rapide și mai eficiente, lucru ce le face foarte potrivite pentru munca la vehicule de tonaj redus, cum sunt autoturismele, motocicletele sau autoutilitarele ușoare. 

Ușurința utilizării. Deși ambele modele de elevatoare sunt relativ ușor de operat, există câteva diferențe notabile între acestea, diferențe care fac elevatoarele cu 4 coloane mai ușor de folosit decât cele cu 2 coloane. Mai exact, pentru a ridica un vehicul cu un elevator 4 coloane, mecanicul nu trebuie decât să conducă vehiculul direct pe elevator, nefiind nevoit să coboare și să se aplece sub mașină pentru a poziționa corect brațele elevatorului, cum ar fi în cazul unui elevator 2 coloane. 

Spațiul ocupat. În ceea ce privește spațiul pe care îl ocupă cele 2 modele de elevatoare, există 2 aspecte importante pe care ar trebui să le iei în considerare. Primul este amprenta la sol, mai exact, suprafața pe care o va ocupa elevatorul tău. Deși pot exista diferențe de dimensiuni între numeroasele modele prezente pe piață, elevatoarele cu 2 coloane ocupă o suprafață mult mai mică decât cele cu 4 coloane, lucru care le face în special adaptate la atelierele de mici dimensiuni, care lucrează în special cu autoturisme. 

Un alt aspect important pe care ar trebui să îl iei în calcul este înălțimea tavanului din încăperea în care vei instala elevatorul. Într-un service cu un tavan jos, vei avea mai mult acces sub mașină cu ajutorul unui elevator 2 coloane, întrucât acesta ridică vehiculul de șasiu, în timp ce un elevator 4 coloane ridică vehiculul pe roți. Astfel, în medie, un elevator 2 coloane va ridica un vehicul cu 50 de cm mai sus decât unul cu 4 coloane, o diferență importantă atunci când ești constrâns de un spațiu limitat. 

Instalarea. Atât în cazul elevatoarele cu 2 coloane, cât și al celor cu 4 coloane este necesară instalarea pe o podea rezistentă de beton. Cu toate acestea, elevatoarele cu 2 coloane necesită o podea de beton cu o grosime și o densitate mai mare pentru a putea fi ancorate corect. Spre deosebire de acestea, elevatoarele cu 4 coloane au un grad mai mare de stabilitate, datorită distribuției echitabile a greutății, astfel că au cerințe mai scăzute de instalare decât elevatoarele cu 2 coloane. 

Funcționalitatea. Felul în care pot fi utilizate cele 2 tipuri de elevatoare diferă foarte mult. Astfel, în timp ce elevatoarele cu 2 coloane pot fi utilizate numai pentru ridicarea și coborârea vehiculelor, elevatoarele cu 4 coloane pot fi utilizate și pentru depozitarea acestora, menținând vehiculele ridicate pe termen lung, fără a suferi niciun fel de defecțiuni sau deficiențe de funcționare. 

Prețul. Având o capacitate mai redusă și având nevoie de mai puține materiale pentru fabricarea lor, elevatoarele cu 2 coloane sunt, de regulă, mai ieftine decât cele cu 4 coloane. Cu toate acestea, e important ca, atunci când faci achiziția, să te orientezi către branduri de reputabile, care produc echipamente de calitate, întrucât un preț mai redus poate aduce cu el și o viteză scăzută de operare sau un nivel de zgomot mult mai ridicat. De asemenea, ar trebui să ai în vedere și faptul că brandurile mai ieftine prezente pe piață s-ar putea să aibă standarde de siguranță mult mai scăzute decât producătorii consacrați, astfel că și securitatea echipamentelor lor va fi mai slabă.

 

 

Care este diferența dintre elevatoarele simetrice și elevatoarele asimetrice?

Dacă dorești să achiziționezi un elevator cu 2 coloane pentru service-ul tău, atunci va trebui să te decizi dacă vei opta pentru un elevator cu brate simetrice sau un elevator cu brate asimetrice. Iată care sunt principalele diferențe între acestea: 

Lungimea brațelor. La elevatoarele simetrice toate cele 4 brațe au o lungime egală, pentru o distribuție echitabilă a greutății, în timp ce elevatoarele asimetrice au brațe cu lungimi diferite, brațele din față fiind mai scurte decât cele din spate. 

Poziționarea brațelor. Poziționarea brațelor se face și ea diferit, în funcție de tipul elevatorului cu care lucrezi. Iată cum ar trebui să procedezi, în cazul fiecăruia: 

Pentru a ridica corect un vehicul cu un elevator asimetric, toate brațele trebuie să indice către parte din spate a acestuia. Vehiculul trebuie apoi să înainteze printre cele 2 coloane până când roțile din față trec cu puțin de acestea. În continuare, cele 2 brațe scurte vor trebui poziționate la un unghi de 90° față de coloane, după care cele două brațe lungi vor trebuie mișcate și ele, pentru ca tampoanele de cauciuc de la capătul lor să poată fi poziționate către punctele corecte de ridicare din spatele vehiculului. 

Elevatoarele simetrice sunt proiectate pentru a ridica un vehicul de la mijloc, brațele acestora extinzându-se sau retrăgându-se în așa fel încât toate au o lungime egală. Brațele elevatoarelor simetrice pot fi ajustate într-o configurație oarecum asimetrică, însă acestea funcționează cel mai bine atunci când ridică un vehicul din centru. Tocmai de aceea, elevatoarele simetrice sunt cele mai potrivite pentru ridica mașini lungi cu încărcătură, cum sunt pick-up-urile sau dubele de transport. 

Important! Indiferent de tipul elevatorului cu care lucrezi, fie el un elevator simetric sau un elevator asimetric, este foarte important să te asiguri că greutatea vehiculului este distribuită în mod echitabil pe toate cele 4 brațe. 

Poziționarea vehiculelor. Dacă în cazul elevatoarelor simetrice vehiculul trebuie poziționat central înainte de a fi ridicat, în cazul elevatoarelor asimetrice vehiculul trebuie poziționat cu aproximativ ⅔ în spatele coloanelor pentru a fi echilibrat corespunzător.  

Utilizarea. Deși atât elevatoarele simetrice cât și cele asimetrice permit un anumit grad de variație în ceea ce privește poziționarea brațelor, e bine să alegi un model de elevator adaptat la tipul vehiculelor cu care vei lucra. Elevatoarele simetrice sunt mai potrivite pentru ridicarea vehiculelor lungi și grele, cum sunt pick-up-urile, dubele sau SUV-urile, atunci când sunt încărcate. 

În cazul elevatoarelor asimetrice, poziționarea vehiculelor se face la 2/3 în spatele coloanelor, dar întrucât majoritatea autoturismelor au o greutate mai mare înspre față, acest lucru rezultă într-o poziționare echilibrată. În consecință, se poate argumenta că elevatoarele asimetrice sunt foarte bine adaptate pentru munca la vehicule ușoare, cum sunt autoturismele, dar și a dubelor, pick-up-urilor sau SUV-urilor fără încărcătură.

 

Care este diferența dintre elevatoarele hidraulice și elevatoarele electromecanice?

Elevatoarele electromecanice se diferențiază de elevatoarele hidraulice în mai multe puncte, motiv pentru care e important să iei în calcul atât necesitățile afacerii tale, cât și resursele de care dispui înainte de a face achiziția finală. Iată care sunt principalele diferențe între acestea: 

Nivelul de zgomot. Mecanismele electrice produc mai puțin zgomot decât cele hidraulice, lucru care se va reflecta și în modul în care funcționează elevatorul tău. Astfel, dacă vrei un elevator cât mai silențios pentru atelierul tău ar fi bine să te orientezi către unul electromecanic. 

Capacitatea. În ceea ce privește capacitatea sau forța de ridicare a celor 2 tipuri de elevatoare, nu există diferențe notabile între puterea unui elevator hidraulic sau unul electromecanic, ambele fiind capabile să dezvolte același nivel de forță, depinzând, desigur, și de modelul sau brandul elevatorului. 

Modul de operare. Elevatoarele electromecanice sunt mai rapide, mai precise și operează mai lin decât elevatoarele hidraulice, care pot cauza uneori mici zdruncinări sau o mișcare inconsecventă de ridicare. 

Prețul. Elevatoarele electromecanice au, în medie, un preț mai ridicat decât elevatoarele hidraulice. Cu toate acestea, ele necesită mai puține cheltuieli de mentenanță, întrucât nu folosesc fluid hidraulic, care trebuie completat periodic pentru a menține elevatorul în buni parametri de funcționare. 

Mentenanța. După cum este de așteptat, elevatoarele electromecanice sunt mai ușor de întreținut decât cele hidraulice, întrucât acestea nu necesită la fel de mult efort pentru a fi curățate și nu sunt la fel de predispuse la defecțiuni în timp. De asemenea, în cazul elevatoarelor electromecanice nu vei avea de-a face cu scurgerile de lichid hidraulic, comune în cazul elevatoarelor hidraulice.

 

Care sunt cele mai puternice elevatoare?

Există 2 tipuri de elevatoare care ies în evidență prin nivelul lor de putere, fiind capabile să ridice vehicule de mare tonaj precum camioaneutilaje agricole grele, autocare sau autobuze. Acestea sunt elevatoarele cu 4 coloane și elevatoarele cu 1 coloană, fiecare dintre ele operând în mod diferit. 

Un elevator 4 coloane poate dezvolta o forță de ridicare ce ajunge chiar până la 20000 de kg, mulțumită celor 4 coloane ale sale care lucrează în tandem pentru a ridica greutatea distribuită egal pe suprafața acestuia. Astfel, luate individual, elevatoarele cu 4 coloane sunt cele mai puternice tipuri de elevatoare. 

Cu toate acestea, în cazul elevatoarelor cu 1 coloană, lucrurile funcționează diferit, aceste fiind mobile, lucru ce permite poziționarea lor după plac. În consecință, dacă grupăm 4 sau 6 elevatoare 1 coloana, forța dezvoltată de acestea va fi de 6 ori mai mari decât a oricăruia luat individual, astfel că un grup de elevatoare 1 coloană poate egala și chiar depăși nivelul de forță dezvoltat de un elevator cu 4 coloane.

 

 Ce elevatoare auto necesită un compresor de aer pentru a funcționa?

Anumite tipuri de elevatoare auto necesită o sursă de aer comprimat pentru a acționa mecanismul de siguranță și a coborî vehiculul ridicat pe ele, motiv pentru care este necesară prezența unui compresor de aer pentru operarea lor. Printre elevatoarele care au nevoie de un compresor de aer pentru a funcționa se numără elevatoarele cu 4 coloane și unele modele de elevatoare foarfeca.

 

 

Oferiți servicii de montaj și instalare pentru echipamentele achiziționate?

Da. Serviciile noastre nu sunt limitate doar la comercializarea și livrarea echipamentelor. Atunci când achiziționezi un echipament de la noi, vei avea automat acces și la servicii de instalare și montaj direct în locație pentru acestea.

 

 

Oferiți servicii de training pentru operarea echipamentelor?

Da, atunci când achiziționezi un echipament de la noi, poți beneficia, la cerere, și de servicii de training pentru angajații care urmează să lucreze cu acesta.

 

Unde sunt fabricate echipamentele pe care le comercializati?

Majoritatea echipamentelor comercializate de noi sunt fabricate în Uniunea Europeană, mai exact Germania sau Italia, la cele mai înalte standarde europene de calitate și siguranță.

 

 

Dacă ți-am atras atenția, citește și articolul nostru despre ce trebuie sa faci inainte sa cumperi un elevator.

 

Daca ai in minte si alte intrebari despre elevatoare și vrei să faci o investiție bună pentru tine, atunci sună acum și cere o consultație cu un expert Clever-Auto! 

Ei te vor ajuta să iei cea mai potrivită decizie pentru banii tăi!

Telefon : 0758 879 879

 

 

Taguri: